
De zachte G uit Brabant wordt steeds normaler, ook buiten de provinciegrenzen. Waar het accent vroeger werd gezien als een belemmering in de Randstad of de media, omarmen steeds meer mensen hun regionale tongval. De zachte G Brabant is daarmee van iets om je voor te schamen veranderd in een herkenbaar en krachtig onderdeel van iemands identiteit.
Volgens logopedist Cindy Maes uit Eindhoven is dat een ontwikkeling die ze alleen maar toejuicht. Zij ziet van dichtbij hoe het imago van het Brabantse accent verandert.
“Vroeger werd je met een zachte G minder serieus genomen, vooral als je ambities had in de mediawereld of op het toneel,” zegt Cindy. “Maar nu hoor je die tongval steeds vaker, en terecht. Het geeft juist kleur aan iemands stem en verhaal.”
Cindy begeleidt mensen met stem- en uitspraaktraining en merkt dat het accent tegenwoordig eerder wordt gewaardeerd dan afgekeurd. “Een paar jaar geleden wilden mensen hun zachte G massaal afleren. Nu vragen sommigen juist hoe ze die kunnen aanleren, omdat ze zich willen verbinden met hun afkomst of een rol overtuigend willen spelen.”
De logopedist legt uit dat ze mensen niet afleert hoe ze praten, maar juist bewust maakt van hun stemgebruik. “Het gaat niet om het elimineren van de zachte G, maar om keuzemogelijkheden. Ik leer mensen hoe ze hun G bewust kunnen sturen. Aan of uit zetten, afhankelijk van de situatie.”
Voor het ontwikkelen of afstemmen van het accent gebruikt ze fysieke oefeningen. “De zachte G zit vóór in de keel, de harde G achterin, bij de huig. Met blazende geluiden voelen mensen het verschil. Het is echt een spier die je moet trainen.”
Gemiddeld duurt zo'n traject tien tot twaalf weken. “Eén keer per week oefenen met mij, en de rest van de week zelfstandig. Alleen dan krijg je een natuurlijk klinkend resultaat.”
Cindy ziet dat de zachte G Brabant langzamerhand een positieve culturele lading krijgt. “Het past bij een bredere beweging waarin mensen weer durven uitkomen voor hun achtergrond. Waar eerst iedereen een soort Hilversums-Nederlands moest spreken, mogen accenten nu gewoon bestaan.”
Maar ze waarschuwt ook voor doorslaan. “Soms willen mensen het té goed doen en zetten ze ineens een overdreven zachte of juist overdreven harde G op. Dan klinkt het onnatuurlijk. Ik leer ze juist balans: een G die een klein beetje schraapt, dat klinkt authentiek én prettig.”
Van kantoren tot talkshows en van de winkelvloer tot het theater: de zachte G Brabant is steeds vaker hoorbaar en zichtbaar. Het taboe dat jarenlang op het accent rustte, lijkt definitief verleden tijd. “En dat is alleen maar mooi,” besluit Cindy. “We hoeven niet allemaal hetzelfde te klinken om professioneel te zijn. Je accent is een deel van je verhaal.”
De zachte G uit Brabant wordt steeds vaker gewaardeerd. Waar het accent vroeger als minder professioneel werd gezien, is het nu juist een teken van echtheid en herkenbaarheid. Dankzij stemcoaches zoals Cindy Maes leren mensen bewuster omgaan met hun uitspraak, zonder hun identiteit te verliezen. De zachte G Brabant is geen belemmering meer, maar een bron van kracht.
Al het nieuws rondom Eindhoven lezen? Klik dan hier!